Εργαλεία για την ολοκληρωτική διαγραφή των ευαίσθητων αρχείων

Λοιπόν θα μπω κατευθείαν στο θέμα. Όταν σβήνετε κάποιο/α αρχεία από τον υπολογιστή σας στην πραγματικότητα δεν τα έχετε “σβήσει” καθόλου. Δίνετε απλά τη δυνατότητα στο λειτουργικό σύστημα να επανεγγράψει το μέρος του σκληρού όπου βρισκόταν το αρχείο που διαγράψατε. Τα δεδομένα παραμένουν στη θέσει τους και μπορεί κανείς να τα επαναφέρει, χωρίς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις χρησιμοποιώντας ένα από τα πολλά προγράμματα που κυκλοφορούν (ψάξτε για data recovery και τα σχετικά). Η λύση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να επανεγγράψετε τα σημεία που θέλετε να εξαφανίσετε για πάντα και μάλιστα αρκετές φορές αν θέλετε να είστε σίγουροι.

Originally uploaded by Virgu

Για τους χρήστες windows (υπάρχουν ακόμα πιστέψτε με..) προτείνω το eraser. Είναι σχετικά απλό στη χρήση, αφού όταν το εγκαταστήσετε μπορείτε με ένα απλό δεξί κλικ στο αρχείο, να επιλέξετε να το σβήσετε για πάντα(?). Επίσης μπορείτε να καθαρίσετε το ήδη ελεύθερο μέρος του σκληρού δίσκου, για να αποτρέψετε κάποιον από το να επαναφέρει ήδη σβησμένα αρχεία, τα οποία κατοικούν στο συγκεκριμένο χώρο. Η συγκεκριμένη λειτουργία μπορεί να ρυθμιστεί και σαν προγραμματισμένη εργασία μέσα από το πρόγραμμα και να τρέχει κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Φυσικά σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε πόσες φορές θέλετε να επανεγγράφει το πρόγραμμα τα ευαίσθητα σημεία. Όπως πιθανόν να σκεφτήκατε, όσες περισσότερες φορές, τόσο το καλύτερο. Και έχετε δίκιο, όμως όπως θα διαπιστώσετε στην πορεία, όσο αυξάνονται τα λεγόμενα passes τόσο αυξάνετε και ο χρόνος που απαιτείται για την διαγραφή (άτιμη κοινωνία). Άξιο αναφοράς είναι και το sdelete, το οποίο είναι command line utility, αποτελείτε από ένα μόνο αρχείο (το ίδιο το executable), είναι μικρό σε μέγεθος και αρκετά ευέλικτο. Τώρα το γιατί να επιλέξετε το sdelete αντί του eraser που έχει και γραφικό περιβάλλον και απ’ όλα δε μπορώ να σας το πω..

Και τώρα η στιγμή που όλοι περιμένατε. Για του χρήστες Linux υπάρχει το shred και το scrub, τα οποία είναι πιθανόν να είναι εγκατεστημένα εξαρχής στο σύστημά σας. Αν και μιλάμε για 2 παρόμοια προγράμματα το shred είναι πιο εύκολο στη χρήση για την ασφαλή διαγραφή αρχείων, ενώ το scrub ενσωματώνει μια λειτουργία για την εκκαθάριση του ελεύθερου χώρου στο δίσκο. Με λίγο ψάξιμο και με καναδυο scriptάκια θα είστε μια χαρά (δε θέλω να δυσανασχετούμε).

Κάτι τελευταίο που ταιριάζει να αναφέρω είναι το DBAN (Darik’s Boot and Nuke). Με το πρόγραμμα αυτό μπορεί κανείς να δημιουργήσει bootable δισκέτες, cd και usb flash. Όταν κάνετε εκκίνηση με ένα από αυτά όλοι οι δίσκοι σας θα σβηστούν συνολικά χωρίς εσείς να χρειαστεί να κάνετε απολύτως τίποτα. Όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο χρειάζεται σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις. Και για όσους φαντασιώνονται πως μπορούν να έχουν μια τέτοια δισκέτα ή cd για μια περίπτωση ανάγκης, πρέπει να πω πως πρόκειται για μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Για την περίπτωση ανάγκης προτείνω το παράθυρο, τη φωτιά ή ότι άλλο υπάρχει διαθέσιμο κοντά σας.

Originally uploaded by germanium

*Σημείωση: Υπάρχει μια περίπτωση το DBAN να είναι ενσωματωμένο στην εγκατάσταση του eraser αλλά δεν είμαι σίγουρος.

2 Σχόλια

  1. Poly wraio…Mpravo!!!

  2. […] υπόθεσης είναι πως ο ιός απλά σβήνει χωρίς να κάνει ασφαλή διαγραφή των αρχικών αρχείων (κάτι που μάλλον δε θα ισχύει στην […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε